Rovatok

Friss topikok

  • A Guszti: Komolyan Zseni,ennyi írni, a "Semmiről"...ehhez sokat kell inni.Vagy épp,hogy nem...na mind1,ezen ... (2010.07.13. 21:09)
  • A Guszti: Zseni,Zseni,Zseni...nem győzöm hangoztatni,hogy te ebben a legjobb vagy.It tényleg kiérdemled a Me... (2010.03.15. 17:06) Platón se panaszkodjon, ha kinevelt egy Arisztotelészt
  • Hintamester: Mondjuk egész éjjel nehéz is, bár láttalak én már reggel nagyon fáradtan.... (2010.02.07. 20:18) Apám beszólt
  • Zseni: Annyival igen mélyen tisztelt Hinta, hogy jelenlegi, írás alatt lévő, -azaz, még több idióta monda... (2009.06.16. 22:45) magáncélú kérésre
  • Hanc: Remélem tudod, hogy alapvetően egy bomlott elme vagy!!:):) (2008.10.18. 11:37) Alternatív nyaralás vol.2
  • Hinta: ".....és élvezik a hibrid hajtást az Appenini félszigetig...." Rendben. Akkor most megy Zsenimeste... (2008.08.13. 20:33) Nyaralási alternatíva
  • Guszti: Zseni...nem győzöm hangsúlyozni a műfajhoz való tehetséged...de a minap történteket, nem múlja sem... (2008.07.15. 19:16) előre nem látható teendők elvégzése
  • Guszti: Zseni...te ebben a kategóriában utánozhatatlan vagy.Az élet igazságait írod le, nincs benne semmi ... (2008.06.26. 18:48) kedd, amikor a fiatalok kapják be
  • Hinta: Nem szervezunk valami mediahekket ?! Fenykepeztessuk le magunkat mindannyian Varhidi Peterrel, min... (2008.04.11. 21:40)
  • Misimanó: Az utolsó bekezdés annyira igaz és jellemző... Mondhatni szívemből szóltál :D (2008.04.08. 20:41)
  • csiró géza: Harmadik éve hardcore-böjtölök. Nem bigott vallási megfontolásból, csak úgy. Egyébként az Úrral jó... (2008.03.17. 21:20)
  • borz: Sztem ocsmány és gusztustalan módon és stílusban írsz. Pedig azt mondták érdemes megnézni ezt a sz... (2008.02.24. 17:24) beugró
  • Shepherd: Az lehetetlen, hogy nincs itt egy kép..... egyrészt tartunk ott a vizuális kultúrával, hogy megmut... (2008.02.03. 07:16) AZ
  • Rékamester: Monnyonle! (2008.01.18. 21:29) Akkor hajrá

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

apja faszát, aki 15000-ért áll egy helybe némán

2010.05.16. 19:58 Zseni

A cím még egy fogadás tétje is lehetne, akkor biz sokan visszanyerték volna a jegy árát.

Nosza akkor most megpróbálom leírni, hogy milyen is volt a budapesti Metallica koncert. Mivel eme blog portálnak is az Index a szülőanyja, mint azoknak a postoknak is, amik a koncert "lehúzásáról" olvastam, ezért itt rakjunk rendbe pár dolgot. Ellensúlyozzunk kicsit, hátha kikerül főoladalra. Ami meg nem fog megtörténni.
Kezdjük, ott hogy 14-15 éves korom óta (tehát 6-7 éve) őket hallgatom és nem telt hét hogy legalább egy teljes albumot ne hallgassak meg illetve, összes dalukat kívülről vágom. 6-7 év alatt nem csak a zenéjüket hallgajta az ember, hanem utánnuk olvas, megnéz pár életrajzi, dokumentum, vagy backstage videot is. Egyszóval tudtam mit fogok kapni mikor megvettem a jegyet a sima álló szektorba. Az, aki akkora koncertet várt mint '89be Seattleben volt, vagy '92be San Diego-ba volt, az lemaradt 7 albummal. Nem is értem, hogy várhattak olyat. 11 éve voltak legutoljára, még ahhoz képest is 3 albumnyi (rendben, az egyik a duplalemezes S&M best of lemez, de akkor is marad 2 lemez) idő telt el. Azóta nem csak albumaik száma, de a felállás is változott. Rob Trujillo. Kirk már nem drogozik, James nem iszik. Nem csak külsőleg tehát, hanem belsőleg is megváltoztak a srácok, és mit tagadjuk, mire legyenek ugyan olyan agresszívak mint 10-20 éve, azóta jópár millióval, gyerekekkel, hírnévvel, különböző zenei díjakkal és szakmai elismeréssel gazdagodtak. Miért kellene még mindig a Pokolgép-féle gyötrelmes gyerekorunk volt, hűdeszar, pengét eszünk és vérthányunk, meg még ráadásul a poltika is elnyom minket áthallású zenét játszani. Persze zeneszövegeiknek ma is van mondanivalója bőven, a Death Magnetic-en. Értelmetlen és hiteltelen lenne ugyanazt újralakkozni lassan 30 éve. Ha még mindig innának meg drogoznának 2-3 gyerekkel meg családdal a hátuk mögött akkor kellene mit szemrehányni nekik, hogy bazdmeg fel kellene nőlni.
Igaz, hogy kezdeti lemezükhöz képest ( Kill 'em all, Ride the lighting, Master of Puppets, és talán az And justice for all...), nagyot változtak. Belenéztek új-más rockstílusba-ágba, de attól még mindig azok lesznek akik. És ne felejtsük, hogy a technikai is fejlődik köröttük.
Koncert technikailag: Arról kérem szépen hol tehetnek ők, hogy a (saját vagy magyar) hangmérnökök nem képesek a kHz-mHz-volume gombbal (nem értek hozzá, de egyértelműen nem ők állítják be) bánni és pár jackdugót rossz helyre dugnak, ezért James hangja párszor elnémult a mikrofonba.
Pirotechnika: Puskás Ferenc stadionba 40.000 embernek hova több, mikor 'pár méterre' már lakóházak vannak? Aztán jönnek a barmok, hogy nem tudnak aludni, és beperelik őket 3 évnyi magyar költségvetésösszegre, hogy a gyermeke így megkársult, és nem tudott rejszolni aznap este.
Lars dobolása: bazdmeg, hogy 2-3szor melléütött. Ha 2 órás koncerten 10 percenként fatálisan mellé ütne, akkor is csak 12 melléütésnél tartunk, ami ügye két óra alatt még mindig nem sok. Dobolj már 30 éven keresztül hibátlanul pöcs!
Azt írja: egyébként sem tartozik az élvonalba. Ó, hogy a nílusi krokodil nyalogassa a golyóidat. Lehet nem olvasta azt a cikket, a 90'es években, amikor pont a lírikus, balladisztikus számokban való dobolásával bízonyította, hogy nem csak püfölni tud, és pont azért ismerte el a jazz világ is a világ egyik legjobb dobosának, ami ritka eset, mert a jazz meg a rock dobostársadalma, ha jól tudom, szeret szelektálódni.Hivatalos, hiteles linket, csak az időm szüke miatt nem tudok. Ez nem azt jelenti, hogy olyan vitában állnak egymással mint Ficoék velünk.
Napster eset ide vagy oda, - Lars nagypofája ellenére - saját magát követi meg a Some kind of monster dvd-n, nekem mindig az az idegbeteg dán dobos marad, akinek a kézjárása lekövethetetlenebb mint Muhammed Ali-é, vagy a regnáló pornó-Oscar díjjas színészé. '92 San Diego szolója?
Kirk mellépenget: hmm... talán emlékeznek arra a városi legendára a kedves olvasók, miszerint, mikor Jimmy (a Hendrix) kijött az elvonóról és koncertje volt. Tehát épp tiszta volt, ami ritka eset, és olyan szarul játszott, hogy a nézők kifütyülték. No, nem akarom menteni, hogy tisztasága óta ő is rosszabb lehet, de megírt ő már annyi riffet és szolókat, hogy felőlem akár egy szájharmónikával is kiállhatna, és mondhatná, hogy bzdmeg, gitározzátok el ti... én már unom mint Keith a Satisfactiont.
Közönség: na, ez itt a baj. Nem a közönség volt passzív a Metallica miatt, hanem a Metallica volt passzívabb a közönség miatt. Első lépés: tanuljunk meg angolul, hogy értsük mit énekel James (mert nem Axl-i gyorsaságban hadar), és hogy mit mondd két szám között. Ezt körül-belül James az első számban, a Creepind Death-ben le is vágta, hogy ez nem egy nyelvképzet ország, itt csak 'höjj-höjj'-ezni tudnak. Illetve a 'nászing elsz medörsz' refrén is szép volt. Én ott voltam. Nem a frontvonalban, de onnan is olvastam is kommenteket, meg pár "onnan származó" ismerősem mondta, hogy aki elkezdett volna pogozni, vagy jó rocker módjára élvezni a koncertet, azt azonnal leszólták, hogy: héló, hol érzed magad? menj máshova örjöngeni!- ember, hol, ha nem itt pogozzon. Korda Gyurin??
Azontúl sok nézőn látszott, hogy csak azért van kinnt, mert tudja, hogy ez egy nagy zenekar és illik kinnt lenni, ha már rock. Igen ám, de se a zenészek nevét nem tudja, sem a számokat. Azt meg már nem is említem meg, hogy ügye 3 basszgitárossal dolgoztak. Gyengébbek kedvéért: Cliff Burton tragikus halála után Jason Newsted, s miután úgy érezte, hogy el van nyomva, egy kis Bob Rock beugró után jött és van Rob Trujillo. Na szóval, Kirk, James és Lars neve mellett ezen nevek voltak olvashatók a ruhákon, attól függően, hogy a jóember mikori albumot reklámozó ruhát vett. Nem egy ember belezavarodott, hogy akkor most ki is van most. Nem viccelek, tényleg ennyi ésszel megáldott, és bzdmeg volt 10-20 ezre erre a koncertre.
Ilyen passzív közönségnek játsz! Persze, azért volt jó pár törzsgyökeres fan is aki tudott mindent, illetve amit illik, az ő csápolásuk és örömük tartotta vissza Jameséket, hogy az első 2 szám után hazapakoljanak. Belőlük volt kevesebb a koncertátlaghoz képest.
Amúgy meg, annyiban igaza volt a postoknak, hogy télleg kicsit hakni szaga volt. De ez kérem szépen turné. Azaz begyakoroltan és olajozottan pakolnak ki-be, pengetnek, esznek, isznak, buszajtó nyílik, pár pacsi, azt páóka. Nem egy egyedi koncert. Mit is várt az ember. A másik: 11 éve voltak legutoljára,(nem voltam kinnt), ha jól értsült vagyok, de lehet, hogy csak túlzás, de akkor csak félstadion előtt játszottak. Fasza lehetett. Félig üres volt nekik, nem félig tele, és ezt azért megjegyzik. Eljönnek ide, a nekik isten háta mögött kis országba, ahonnan kicsit rossz emlékekkel távoztak régebben, szóval visszajönnek, amiről max az jut el amcsiba, hogy páréve kisebb embercsoport Kenny-nek öltözött (októberi események, hogy politikailag független legyek), illetve hogy most a szélső náci fasiszta anti-kommunista párt(ez már külföldi vélemény) bejutott a parlamentbe. Nem tudtak hova rakni minket.
Helyszín: kevés szarabb hely van a Puskás Ferenc Stadionnál koncerte. Talán még a kőbányai buszgarázs. Akárhogy is pakolod a színpadot, egyértelműen nem tudod úgy elhelyezni az embereket, hogy az egy Metallica szintű csapatnak fasza legyen. Kérdem, Rammstein miért tudott a Papp Lászlóba lenni, ők mg nem? Aki tudja a választ, válaszoljon. (pirotechnika nem lehet akadály, mert a metallica pirotechnikája, körübelül szülinapi zsúr volt a Rammstenéhez képest (mindkét idei pestit összehasonlítva). Illetve nem tudom, hogy a felelős koncerthelyszínszervező mester nézett-e idei Metallicai koncerteket, de a legtöbb helyen megpróbálták úgy csinálni, hogy olyan színpad elhelyezés legyen, hog körkörösen állhassnak és ülhessnek az emberek. Nem hiszem, hogy nem találtak volna olyan helyet budapesten a koncertszervezők, ahol ez megoldhatatlan lett volna, vagy példának okádé, Nimesben egy történelmi helyszínen, a római kori amfiteátrumban volt a koncert, és láss csodát, egybemaradt. De gondolom jöttek volna a szokásos rezisztens jogvédők, hogy: háááááááááá oda neeeeeeeee. Há hogy. Mit? neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem
Ehhez sem értek, de a Stadion egyértelműen nem a Metallicara szabták. Ahogy a közönség nagy részét sem. Mi a tökömért vette akkor meg a jegyet?
Kommenteket olvasgatva, azért a 95%nak tetszett. A fanoknak az volt a lényeg, hogy végre itt voltak, és nem azt figyelték, hogy " na, Kirk mikor penget c-dúr helyett g-fiszt bazdmeg". Azok akik nem ismerték, azt sem vették volna észre, ha kisdobosok állnak az első sorba. Páran, akik lehet, hogy a sajtó-felettesük megbízásából azért lettek kiküldve, hogy csak azt figyeljék, hogy mikor basszák el. Anyátok picsáját. Inkább csápolni kellett volna.
Ami engem illet, Guszta barátommal mentünk volna ki. Ami azt jelenti, hogy alapvetően vittünk volna magunkkal egy hangulatot, amit még James is hallott volna, csak ez a majomparádé, eladta a jegyét feláron, amiért büszke, mert hogy őt nem érdekli. Igaza van. Ajándékba kapta. Nem az ő zenekara, nem jön ki, mert úgysem ismeri őket. Korrekt. Így kellett volna tennie körülelül a közönség 60-75%-nak, mert kb akkora része volt kinn "hát nézzük már meg őket, bár fingom sincs kik' a,apon. Szóval egymagam voltam, és mi tagadás egyedül puding vagyok, és keresztebe tett karral álltam végig. Nem azért mert untam, hanem, mert haragudtam a pöcsre, hogy nem jött, és nem együtt tombolunk. Aztán később azért álltam úgy, mint balfasz a lakodalomban, hogy 'ekkora busman közönséget'. Szerintem páran meg is jegyeztek maguknak, és rám is azt hiszik, hogy ilyen divat fan vagyok, pedig csak szégyenkeztem a többiek helyett is. Azt nem lehet monndani, hogy mindenki épp az el nem jövő haverja helyett volt passzív. Kék felsőbe voltam, középrövid szőke hajjal. Ha megint nem jönnek 10 évig, egy szavunk sem lehet. Pedig megtanulta James szépen kimondani, hogy Budapest és nem angolosan "bjüdapeszt". Később megbékéltem Gusztával és a többieknek is csak az ő példáját tudom ajánlani. Attól, hoogy rocker vagy, azt hallgatsz és annak vallod magad, de nem hallgatod az adott zenekart, ne menj ki rá feleslegesen foglalni a helyet, mert nem fogsz tudni azonosulni azenéjükkel ugysem. Lesz aki elviszi, megveszi a jegyet, mert van annyi tiszteséges, igazi Metallica rajongó, aki tiszteséggel végig tombolja (és most nem csak a bordatörő pogora gondolok).
Nem a zenekar volt szar, szinte CD minőségben nyomták. Ami ritka. Nem playback volt, hanem a valóságan is tudnak zenélni. A közönség húzta le a zenekart, nem ők minket.
Hofi mondta: " tukmáltam, nem köllött'."
Sok mindent leírtam, sok mindent nem. Majd még kiegészítgetem, olvassgassátok (havonta) újra.

Mégegyszer, ezredjére is leírom:  SZAR VEVŐ A GYÉMÁNTOT IS CSAK SZÉNNEK LÁTJA


 

 

 



 

Szólj hozzá!

Címkék: zene metál koncert metallica metallica 2010 budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://zsenimester.blog.hu/api/trackback/id/tr712008072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása